





## Training session 'Health & Safety & Logistic in Tunnel Contruction' 8<sup>th</sup> September 2015, Argentina Venue: Techint Training & Convention Center Carlos M. Della Paolera 222, Ciudad Autónoma de Buenos Aires

**Objective**: to provide an introduction to Health & Safety, & Logistics in tunnel construction. The seminar will focus on long & deep conventional tunnels in high altitude. Geotechnical hazards will be considered followed by sessions on specifics aspects of H&S and logistics needs for such long tunnels.

# Programme

## Tuesday, 08 September 2015

09:00 - 09:10: Welcome & opening

## Session 1: Logistics in tunnel construction for long tunnels

09:10 - 10:30 Adits, tunnel access, transportation, haulage & muck management, reuse of excavation material, ventilation & cooling, communication, illumination, tunnel services, - G. Seingre (80min)

#### 10:30 - 11:00 Coffee Break

#### Session 2: Hazard & risks associated to conventional tunnelling for long tunnels in high altitude

- 11:00 11:45 Hazard identification, risk assessment & risk management, Part 1 R. Galler (45min)
- 11:45 12:30 Management of natural hazards related to tunnel construction G. Seingre (45min)

#### 12:30 - 14:00 Lunch

- 14:00 14:45 Hazard identification, risk assessment & risk management, Part 2 R. Galler (45min)
- 14:45 15:30 Importance of monitoring & data evaluation R. Galler (45min)

15:30 - 16:00 Coffee Break

#### Session 3: Specifics aspects of Health and Safety in tunnel construction for long tunnels in high altitude

**16:00 - 16:45** Fire prevention, emergency procedures, first aid & rescue - G. Seingre **(45min) 16:45 - 17:30** Health & safety concepts for long tunnels with high overburden - R. Galler **(45min)** 

17:30 - 18:00 Questions & feedback (30min)



